KORONAVIRUSTIEDOTE

Tiedote koronaviruksesta kaikille osteopaateille ja muille manuaaliterapeuteille

WHO julisti uuden koronaviruksen eli SARS-CoV-2-virukseksi nimetyn ja COVID-19-tautia aiheuttavan sairauden olevan pandemia. Tauti koskettaa nyt kaikkia ihmisiä eri mantereilla ja erityisesti terveydenhuollon ammattilaisia ja alan opiskelijoita. Tällä hetkellä 125 000 ihmistä 118 eri maassa on sairastunut tautiin. Suomessa vahvistettuja tartuntoja on 109, joista suurin osa on ollut lieviä. Suomen epidemia tulee THL:n näkemyksen leviämään yhä edelleen.
SARS-CoV-2-virus on helposti tarttuva, vaipallinen virus. Sen aiheuttama COVID-19-tauti on useimmilla ihmisillä lievä, mutta tauti voi levitä myös hengenvaaralliseksi keuhkoissa. Kuolleisuus taudissa on selvästi normaalia kausi-influenssaa suurempaa. Tautiin ei ole tällä hetkellä parantavaa hoitoa tai ennaltaehkäisevää rokotetta.
Tauti on erityisen vaarallinen iäkkäille ja muille riskiryhmiin kuuluville, kuten astmaatikoille ja syöpäpotilaille. Perusterveillä lapsilla sen sijaan COVID-19 on ollut toistaiseksi hyvin lievänä, mikäli he ovat sairastuneet. Aikuisilla tauti on pääsääntöisesti flunssan tai influenssa kaltainen, itsestään paraneva tauti. Sairaalahoitoa tarvitaan korkeassa kuumeessa tai hengitysvaikeuksien esiintyessä.
Tärkein ennaltaehkäisevä keino on hyvä hygienia eli käsien pesu ja tarvittaessa alkoholipohjaisten (> 70 %) käsidesi-infektioaineiden käyttö. Terveydenhuollon ammattilaisten tulee noudattaa erityistä huolellisuutta. Alla on lueteltu tärkeimmät keinot vähentää riskiä sairastumiseen ja taudin eteenpäin levittämiseen työpaikalla.

⦁ Mikäli saat flunssan eli ylähengitysteiden tai alahengitysteiden oireita, peru kaikki asiakkaasi.
⦁ Ohjeista asiakkaasi perumaan aikansa, mikäli heillä on vastaavanlaisia oireita.
⦁ Pese kädet saippualla vähintään 20 sekunnin ajan heti, kun tulet työpaikalle.
⦁ Kuivaa kädet paperiin. Mikäli olet ainoa työntekijä, voit käyttää myös pyyhettä, joka vaihdetaan puhtaaseen päivittäin.
⦁ Desinfioi myös puhelin, mikäli olet koskenut sitä likaisilla käsillä ennen työpaikalle tuloasi.
⦁ Ohjaa jokainen asiakkaasi käyttämään käsidesiä sisään tullessa ja lähtiessä.
⦁ Pese hoitopöytä huolella sille tarkoitetulla aineella jokaisen asiakkaan välissä.
⦁ Desinfioi tai pese päivän lopuksi pinnat, joihin asiakkaat ovat koskeneet. Näitä ovat mm. käsinojat, ovenkahvat, hanat ja pöytäpinnat.
⦁ Yhteiskäytössä olevat hiiret, näppäimistöt ja puhelimet tulee desinfioida aina uuden työntekijän tullessa pisteelle ja työpäivän lopuksi.
⦁ Asiakkaiden kättelyä tulee välttää. Mikäli kättely koetaan tarpeelliseksi, desinfioi kätesi tämän jälkeen. Desinfioi kätesi myös aina, kun siirryt asiakkaan koskettamisesta puhelimeen tai tietokoneella.

Koulutusten ja ryhmätapaamisten määrää suositellaan rajoitettavaksi. Etäluentojen järjestäminen on suositeltavampaa, jos se vain on mahdollista. Osteopaattikoulujen rehtorit päättävät kyseisten koulun mahdollisesta sulkemisesta, mikäli katsovat tartuntariskin liian suureksi.

Lisätietoa COVID-19-taudista saat THL:n internet-sivuilta:
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19